close
Lifestyle

Mandalas 101: een gids voor hun geschiedenis, betekenis en hoe ze te maken

Wat zijn mandala’s?

Een mandala is een arrangement van eenvoudige vormen die worden herhaald in een cirkelvormig patroon. (“Mandala” komt eigenlijk uit het Sanskrietwoord voor cirkel.) Voor voorbeelden van mandala’s kunnen we naar de natuur kijken (denk aan: bloemen zoals rozen, chrysanten en dahlia’s, rimpelingen in een watermassa en sneeuwvlokken), maar ook oud kunst. Men dacht dat de eerste mandala’s in de eerste eeuw voor Christus door boeddhistische monniken werden gemaakt. Ze verspreidden zich snel door Azië, maar ook naar Tibet, China en Japan.

In de jaren daarna zijn boeddhistische monniken doorgegaan met het maken van ingewikkelde mandala’s uit zand voor festivals en heilige ceremonies. Deze kunstwerken worden vervolgens opgeveegd – het zand vermengd en in een rivier gegoten. Dit lijkt misschien tragisch, maar het helpt ons te onthouden dat alles tijdelijk is. We kunnen schoonheid voor ons waarderen zonder het te missen als het weg is.

Wat vertegenwoordigen mandala’s?

De meeste mandala’s die we tegenwoordig zien, zijn niet noodzakelijk religieus of in overeenstemming met een bepaalde spirituele achtergrond. Maar het is belangrijk op te merken dat in het boeddhisme en het hindoeïsme mandala’s heilige objecten zijn die zowel het universum vertegenwoordigen als de zoektocht van een persoon naar verlichting. Volgens de Ancient History Encyclopedia symboliseert het midden van een mandala een paleis en de vormen eromheen vormen een bron van bescherming. Elke laag symboliseert een kwaliteit (bijvoorbeeld compassie of toewijding) die men moet verkrijgen voordat hij het paleis betreedt. In die zin vertegenwoordigen mandala’s de reis van het leven en het pad naar wijsheid en zelfactualisatie.

Hoe u zelf mandala’s kunt tekenen.

Het tekenen van mandala’s kan een zeer kalmerende en meditatieve ervaring zijn. Hier is een stapsgewijze handleiding om er een te maken:

Wat je nodig hebt

Papier

Iets om cirkels mee te tekenen (zoals een geometrisch kompas)

Een liniaal

Potlood

Markers, kleurpotloden of pennen

Onthoud:

dit zou ontspannend moeten zijn. Je hoeft jezelf geen regels te geven of de voltooide creatie te beoordelen. Begin gewoon vanuit het midden en werk je een weg naar buiten. Begin klein, beweeg langzaam en wees lief voor jezelf. Laat mandalatekenen u meenemen naar een rustigere en vredigere plek. Als je meer een visuele leerling bent, is hier een video die laat zien hoe het moet.

admin

The author admin

Leave a Response