close
Lifestyle

Soorten narcisten en hoe ze te onderscheiden

Mensen lijken gefascineerd te zijn door het concept van narcisme. Misschien komt het omdat we allemaal een beetje narcistisch zijn of iemand anders kennen die dat is. Maar voordat je iemand een narcist noemt, bedenk dan dat er eigenlijk verschillende soorten narcisme zijn.

Hoeveel soorten narcisme zijn er?

Hoewel een persoon kan worden gediagnosticeerd met narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD), is er geen klinische diagnose voor subtypen van narcisme. Sommige soorten narcisme zijn geïdentificeerd en gevalideerd door peer-reviewed onderzoek, terwijl andere soorten informeel zijn genoemd en gepopulariseerd door verschillende professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Er is dus geen concreet aantal narcistische subtypes.

‘Narcisme is een eigenschap of een alomtegenwoordige universele menselijke neiging’, zegt klinisch psycholoog en Harvard-docent Craig Malkin, Ph.D. ‘Het bestaat op een spectrum.’

1. Gezond narcisme

Ja, er bestaat gezond narcisme. Ten eerste, alleen omdat iemand narcistische eigenschappen heeft, wil nog niet zeggen dat hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

2. Grandioos narcisme

Grandioos narcisme lijkt sterk op het bredere begrip van wat een narcist maakt. In de psychologie verwijst grootsheid naar het hebben van een onrealistisch gevoel van superioriteit. Grandioos narcisme houdt dus in dat je je capaciteiten overschat, je domineert over anderen en een algemeen opgeblazen gevoel van eigenwaarde hebt.

3. Kwetsbaar narcisme, ook bekend als geheim narcisme

Heimelijk narcisme wordt ook wel kwetsbaar narcisme genoemd. In tegenstelling tot de grandioze narcisten, zijn deze mensen vaak verlegen en zichzelf wegcijferen.

4. Kwaadaardig narcisme

Kwaadaardige narcisten zijn, zoals de naam al aangeeft, manipulatief en kwaadaardig. Ze vertonen tekenen van sadisme en agressie en zijn volgens AJP het ernstigste subtype van narcistische persoonlijkheidsstoornis.

“Ze vinden het leuk om te zien hoe mensen kronkelen van pijn en ongemak”.

5. Seksueel narcisme

Seksuele narcisten ‘hebben een overdreven positieve, egoïstische bewondering voor hun eigen seksuele bekwaamheid’, zegt de therapeut van koppels, Brandon Santan, Ph.D., mindbodygreen. “Ze kunnen worden verteerd door hun obsessie met seksuele prestaties en de behoefte aan seksuele bewondering van anderen.”

admin

The author admin

Leave a Response